30 travnja, 2023

Savjeti za Via degli Dei

Savjeti za Via degli Dei
Savjeti i trikovi za što lakši ruksak:
Što manje stvari, pogotovo nepotrebnih. Koristite razne metode zbijanja, pogotovo ako su male stvari u pitanju. Uzmite mali ručnik, a ne veliki. Uzmite uvijek manja pakovanja - paketiće, bočice,... Također stvari koje više koristite stavite na vrh a stvari koje manje koristite stavite na dnu, radi lakšeg snalaženja i da izbjegnete kopanje po ruksku. Uglavnom zapamtite, sve što stavite u ruksak morate to i nositi. Hranu i bocu vode ne držite u ruksak.

Hodanje:
Imao bi česte pauze i provjetravanje stopala, manje-više svakih 5-6 km ili ovisno o momentu i lokaciji. Jako je dobro često skinuti obuću i čarape i malo provjetriti stopala uz laganu masažu.

Oprema:
Kompletna i planinarska. Vodootporna.

Boca vode:
Ja sam nosio plastičnu bocu za vodu od 1 l, ali slobodno možete nositi i manju, od 0,50 ili 0,75 l radi lakšeg tereta. Na stazi Via degli Dei postoji dosta fontani pitke vode i izvora, tako da ne trebate nositi puno vode osim ako osobno smatrate da trebate nositi.

Smještaj:
Smještaj od 20-45 € i svugdje sam imao B&B.

Riječnik riječi:
Bilo bi korisno naučiti 50-ak riječi talijanskog jezika radi lakšeg snalaženja: dobar dan, hvala, lijevo, desno, ravno, gdje je..., voda, most, itd. jer većina Talijana ne razumije ili ne želi razumjeti engleski jezik. Možete koristiti i aplikaciju Google Translate.

Glazba u mobitelu:
Prije Puta svakako ubacite 2-3 albuma glazbe koje slušate u mobitel. Dobro će vam doći u situacijama kad ne budete imali internet.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO):
Da. Imao sam je, ali je nisam koristio. Hvala Bogu. :-)

Italija, osnovno:
Italija je država EU, i koristi valutu Euro (€) i za putovanje iz Hrvatske je dovoljna valjana osobna iskaznica.

Trajekt Split - Ancona:
Ako budete dolazili u Italiji preko trajekta Jadrolinije na relaciji Split - Ancona, važna stvar je ako imate povratnu kartu, na dan povratka morate je čekirati na Terminalu (br. 1 na karti - slika). Isto tako ako kupujete kartu u Anconi, također je morate čekirati i najbolje odmah kad je kupujete, da se nemorate vraćati nazad, jer je Terminal udaljen od trajekta nekih 0,5 km + nazad 0,5 km.

Nema komentara:

Tražilica