26 ožujka, 2023

Otok Vis 2023.: Planinarski križni put Hvarske biskupije

Križni put Hvarske biskupije održan je u subotu 25.03.2023. na otoku Visu. S Hvara i Brača u jutarnjim satima došlo je oko 400 hodočasnika u Komižu. Nakon okrjepe započeo je križni put u crkvi Gospe Gusarice, a potom se krenulo, zajedno s domaćim hodočasnicima, na put prema Visu dug oko 17 km.
Svaka postaja križnoga puta molila se u crkvi ili pored kapelice. Posebno je značajna crkva u Komiži - Muster, posvećena sv. Nikoli, u 12. stoljeću, a posvetio ju je papa Aleksandar III. Hodočasnici su imali priliku upoznati se i s ostalim povijesnim i sakralnim zdanjima ovoga otoka kao što je crkva Gospe od Sedam Žalosti u Komiži, najmlađa komiška crkva sagrađena 1759. godine. Na vrhu brda istočno od Komiže smještena je crkva sv. Mihovila iz 12. stoljeća. Crkva Gospe od Planice smještena je uz cestu, koja vodi iz Visa u Komižu, a prvi put se spominje 1668. godine. Za crkvu sv. Nikole u Dolu pretpostavlja se da je izgrađena u 15. stoljeću, na ruševinama ranije crkve. Franjevački samostan sv. Jere na Prirovu osnovan je 1520. godine, a sagrađen je na ostatcima rimskoga teatra antičke Ise, zbog čega ima polukružni oblik. Uz samostan postoji i crkva građena u kasnorenesansnom stilu. Crkva posvećena Duhu Svetomu građena je u prvoj polovici 17. stoljeća u zapadnom djelu viške uvale, a za njezinu gradnju korišteni su antički kameni blokovi uzeti s antičke kule. Zadnja postaja bila je u župnoj crkvi Gospe od Milosrđa – Spilice. Crkva je sagrađena u 16. stoljeću, a dobila je ime po manjim pripećcima na mjestu gdje je sagrađena. Vitka preslica s 3 zvona najviša je u Dalmaciji.

Komiža - Vis, oko 17 km, Planinarski križni put Hvarske biskupije:
Komiža - Vis, Planinarski križni put Hvarske biskupije slike Komiža - Vis, Planinarski križni put Hvarske biskupije slike Komiža - Vis, Planinarski križni put Hvarske biskupije slike Komiža - Vis, Planinarski križni put Hvarske biskupije slike Komiža - Vis, Planinarski križni put Hvarske biskupije slike Komiža - Vis, Planinarski križni put Hvarske biskupije slike Komiža - Vis, Planinarski križni put Hvarske biskupije slike Komiža - Vis, Planinarski križni put Hvarske biskupije slike Komiža - Vis, Planinarski križni put Hvarske biskupije slike Komiža - Vis, Planinarski križni put Hvarske biskupije slike

Video na YouTube:

Nema komentara:

Tražilica